2017. március 20., hétfő

Csokoládétorta (ami olyan, mint a Sacher) gluténmentes





Születésnapi torta, a Sacher rajongó Férjemnek 😊






A Sacher-torta, csokoládétorta, sárgabarack-lekvárral és csokoládébevonattal. 
Az eredeti recept titkos, persze sokan próbáljuk megalkotni a saját sacherünket.
A mi sacherünk már szerepel a blogon (itt), a Férjemnek készítettem és
 neki készítettem ezt is, kis módosítással.
Maradt a csokoládétorta, sárgabarack-lekvárral, csokoládébevonattal,
de a tésztájában a lisztet, finomra őrölt dióval cseréltem fel, 
illetve jelentős mennyiségű holland kakaóporral egészítettem ki.
Nos, ha eszel valami nagyon jót, akkor mindegy minek hívják...






Csokoládétorta (ami olyan, mint a Sacher)

Hozzávalók
tészta
200 g 70 %-os csokoládé
200 g vaj
5 db tojás szétválasztva
100 g cukor
1 adag erős kávé (70 g)
200 g finomra őrölt dió
50 g kakaópor (holland)
1/2 cs sütőpor (alnatura/dm)
csipet só
töltelék
150 g házi krémes sárgabaracklekvár
máz
200 g 70 %-os csokoládé
70 g vaj
díszítés 
3 db csokitallér őrölt dióval


1)
Kibéleltem sütőpapírral a 22 cm-es kapcsos tortasütőt, 
a sütőt bekapcsoltam 165 fokra (alsó-felső sütés).
- A csokoládét apróra törtem, hőálló tálkába raktam és forró víz felett felolvasztottam, 
majd krémesre kevertem a vajjal. Félretettem.
- A darált dióba szitáltam a kakaóport és elkevertem benne a sütőport. Félretettem.
- A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá vertem. Félretettem.
- A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig habosítottam, 
végül hozzákevertem a langyosra hűlt kávét. Kézi habverővel belekevertem a vajas csokoládét.
beleforgattam a diót, majd elkevertem a tojáshab harmadával, majd a következő harmaddal,
végül óvatosan az utolsó harmad fehérjehabot is beleforgattam.
- A sütőformába öntöttem és 40 perc alatt tűpróbáig sütöttem.
 Rácson hagytam kihűlni (másnap reggel töltöttem).

2)
A kihűlt tortát kétfelé vágtam.
Megkentem a házi baracklekvárral és összeborítottam.
Megfordítottam, az alja lett a teteje.






3)
Gőzfelett az apróra tört csokoládét felolvasztottam, majd krémesre kevertem a vajjal.
A tortára öntöttem és tessék-lássék elsimítottam rajta.

4)
Az edényben maradt csokoládéból 3 kicsi korongot formáztam folpack fóliára.
Megszórtam a finomra őrölt dióval és hagytam megdermedni.
Később a tortára illesztettem.










*


Virágzik a Barkafűz a kertünkben 💮







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése