2015. március 18., szerda

Zellerkrémleves medvehagymás vajkrémmel



Fehér krémes leves, zöld selymes vajjal :)
Szeretem...


 


A zeller aromás, édeskés, fűszeres gumója  és vöröshagyma, 
kevéske olajon megpárolva, ez az alap.


 


Zellerkrémleves medvehagymás vajjal

Hozzávalók

1 db nagy (két öklömnyi) zellergumó
1 fej vöröshagyma
kevés olaj
 tejsavó 7 dl (vagy víz)
víz

fűszeres vajhoz
1 csokor medvehagyma és petrezselyem vegyesen
5 dkg vaj
0,5 dl habtejszín

tálaláshoz 
(házi) kovászos rozskenyérből pirítós

- A vöröshagymát megtisztítottam, félbe, majd szeletekbe vágtam.
A kemény, fehér, egészséges zellergumót megtisztítottam, kockákra vágtam.
- Kevés olajat forrósítottam, majd együtt a hagymaszeleteket és a zellerkockákat
 folyamatos kevergetés mellett enyhén megpirítottam.
Meghintettem sóval, felöntöttem vízzel (~0,5 liter) és puhára főztem.
Hozzáöntöttem a tejsavót (a sajtkészítéskor tettem félre) és újra felforraltam.
Botmixerrel krémesre turmixoltam.

- A fűszeres vajhoz a zöldeket megmostam, leszárítottam róluk a vizet.
Összedaraboltam, majd a tejszínnel és a puha vajjal krémmé turmixoltam (szintén a botmixerrel).




Megjegyzés
A levest és a fűszeres vajat is átnyomhatjuk szitán. 
Most én is megtettem :) kíváncsi voltam mennyire rostos így tavasz kezdetén, a tavalyi zellergumó.
Szinte fölösleges volt. Egy mokkáskanálnyi rost akadt fenn a szitán.









2 megjegyzés:

  1. Pont a minap készítettem zellerkrémlevest. Életem elsőjét. De így is ki fogom próbálni, az tuti!
    Teljesen rám vagy hangolva, a múltkor az a körtésgyömbéres frissítő, mostmeg ez. :)
    Folyton a fejemből főzöl! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves csipicsi <3
      Egészségedre mindent!
      Igyekszem hangolódni, nincsenek véletlenek :)

      Törlés