2014. március 13., csütörtök

Juhtúrós tekercsek. Közönséges szurokfű gyógyhatásai.



A tavaszi zöldekkel dúsított saláta után, tökéletes ebéd volt a kerek lepénynek sütött változat.
A kis tekercsek pedig a másnapi iskolai, munka közbeni ebéd részei lettek.


 

Sok évvel ezelőtt volt egy-két hely Budapesten, ahol nagyon finom lepényszerűséget lehetett kapni. 
Kitudja miért, ezek a kellemes hangulatú, finomságokat áruló helyek (tudtommal) megszűntek.
Nos miközben kevertem a tejfölt a túrókkal, ez az emlék jutott az eszembe.
Parve volt a nevük, különböző feltétekkel készültek (mint a pizza), 
de itt nem paradicsom a tésztára kenve, meg másban is eltértek.
Véletlen nincs, tehát hamarosan "emlékezem" és az emlékeim alapján elkészítem....


Juhtúrós tekercsek szurokfűvel




Hozzávalók
Tészta
1)
200 g finomliszt
20 g friss élesztő
300 g víz
2)
400 g finomliszt
100 g víz
2 tk só
4 ek olaj

dagasztáshoz: 2 ek olaj

Feltét
125 g juhtúró
250 g túró
200 g tejföl
1 csokor szurokfű (vagy más friss fűszer)

Tetejére 
reszelt sajt

- A 200 g lisztet, élesztőt, vizet (minden hozzávaló szobahőmérsékletű) 
összekevertem egy tálban, lefedtem és hagytam 1 órát.
- Hozzáadtam a többi lisztet, sót, vizet és olajat és alaposan összekevertem (lehet géppel is). 
- Hagytam (lefedve) 10 percet pihenni, majd olajozott (1 tk olajat szétkentem) 
munkafelületre borítottam és alaposan átdagasztottam a tésztát.
- Leborítottam a tállal és újabb 15 percet hagytam pihenni, ekkor pici olajat csorgattam rá és
 újra átdolgoztam a tésztát. 
(Ekkor már nem kell dagasztani, csak minden irányból áthajtogatni, nyomással dolgozni.)
- Ezt a műveletsort 15 perc múlva újra megismételtem.
- Újra leborítottam és hagytam duplájára kelni.
-  A tölteléket előkészítettem: a juhtúrót a túróval és tejföllel krémesre kevertem.
 (Sót nem tettem hozzá, nekünk megfelelt így.)
- Szedtem egy csokor szurokfüvet, megmostam, leitattam róla vizet.
- A sütőt 220 fokra kapcsoltam, légkeverésre.
- A megkelt tésztát kettéosztottam, úgyhogy az egyik, felénél kisebb lett. 
(Ebből egy nagy kenyérlángost sütöttem, ami úgy néz ki, int egy pizza).
- A nagyobbik részt kezemmel szétnyújtottam/széthúztam (elég vékonyra).
- A juhtúrós feltéttel megkentem (kicsivel több mint felével),
megszórtam az apróra tépkedett szurokfűvel és feltekertem.




- 2 ujjnyi széles szeletekre vágtam és sütőpapíros tepsire ültettem. (Állítva, de fektetve is remek.)
- Reszeltem mindegyik tetejére sajtot.
- A forró sütőben 13 perc alatt sült meg.


...Közönséges szurokfű (Origanum vulgare)...

A lepény




- A tészta másik részét kerek lappá nyújtottam/húztam  -a kezemmel-   az olajos felületen.
- A sütőpapírral borított pizzatepsire fektettem (jó a hagyományos tepsi is).
- Ezt is megkentem a juhtúrós feltéttel és megszórtam jó sok reszelt sajttal.
- A forró sütőben 10 perc alatt sült meg.


Minden sütő más, a sütési idő csak tájékoztató jellegű.




 *

 Közönséges szurokfű (Origanum vulgare)


 A szurokfüvek nemzetségébe tartozó gyógy- és fűszernövény.
A természet antibiotikuma! 
Baktériumölő, rengeteg baktériumfaj ellen hatásos (Science Daily).
(25 különböző baktériummal szemben mutatták ki az oregánóolaj baktériumölő képességét.)
Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést (görcsös köhögés).
Az emésztésre ható szer.
Étvágyjavító, emésztést segítő, szélhajtó, epehajtó, görcsoldó.
Görcsös alhasi panaszok esetén is javalt.
Idegnyugtató hatású.
Az olajával (bolti) a szemölcsök eltüntetésénél is lehet próbálkozni.
Enyhíti a reumás panaszokat, az izmok merevségét is oldhatjuk meleg olajos bedörzsöléssel.
Erre a célra készítsünk magunk kivonatot: egyszerűen áztassunk olajban növényt.
Arra figyeljünk, hogy ne legyen magas a nedvességtartalma a növénynek,
 ne boruljon fel a növény-olaj egyensúly, mert a friss növények hamar okozhatnak romlást....


Nem azonos a majoránnával (Origanum majorana) és a Krétai szurokfűvel sem.


"Ősi indiai szerzetesek így tartják:
A hagyma, a fokhagyma, a gyömbér, az élet három gyökere.
A bazsalikom, a kapor, az oregánó (szurokfű), az élet három gyógyfüve."
(Köszönöm Neked, ki megosztottad velem.)

Lehet, hogy Neked nincsenek otthon?




Bár az oregánó ismert fűszer, azért legyünk óvatosak.
Bármi okozhat allergiát, ha túlérzékenyek vagyunk!
Ne felejtsük "Minden növény, gyógynövény" hatóanyag-tartalommal,
egyszerre semmiből ne együnk sokat.






3 megjegyzés:

  1. MOST ültetem majd el, mert helyben vetve is lehet de raktam cserépbe is magokat ,majd kiderül mi lesz velük, ha nem akkor kertészetben 500 ft ért van szép bokros tö, ,

    VálaszTörlés
  2. AZ ÓREGÁNORÓL ÍRTAM szurokfű a férfiak teáját is ebből csinálja Gyuri Bácsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. János <3 köszönöm az információt, ha gondolod teheted ide a linket is.

      Törlés