2013. június 4., kedd

Túrós leveles tészta (alaprecept)



Ezt a tésztát annyira könnyű elkészíteni, annyira jó,
és annyira régen meg van a könyv amiben találtam (tudtam, hogy benne van).
Teljességgel érthetetlen számomra miért nem készítettem már el előbb.
Mindegy, most jött el az ideje,
de most azt hiszem többször készül egymás után, többféle változatban.


...a már sült, töltött tészta szélét fotóztam...

Ez egy leveles tészta, aminek a tésztájában túró van.

A valódi leveles tésztától abban tér el, hogy itt a vajat az elején beletesszük,
és nem kell teljesen eldolgozni.
Tehát maradhatnak benne kisebb vajdarabkák, mivel ezáltal a tészta "levelesebb" lesz. 
Ezenkívül a túró savója is "felhozza" a tésztát,  és
az eredmény egy nagyon levegős, laza sütemény. 
A hajtogatást nem kerüljük el, de a legegyszerűbb formában tesszük.
(Mellesleg hajtogatás nélkül is finom, csak más...)
Egyáltalán nem munkaigényes. 
Időigényesnek sem időigényes, az egész onnantól kezdve,
hogy előkészítjük a  tészta 3 hozzávalóját (liszt, túró, vaj + só) 
a tálalásig mindennel együtt nem több mint 3 óra. 
Persze nem igényli a folyamatos jelenlétünket, a tényleges munkaidő max. félóra. 
Ajánlom kipróbálni, nem feladni, mert meglesz a jutalom!!!
Én szeretek frissen készíteni mindent, de úgy gondolom a hajtogatott tészta formázás előtt és 
után is lefagyasztható.

Többféle módon feldolgozhatjuk a kész tésztát, ugyanúgy, mint jól ismert "valódi" leveles változatát.
Készíthetünk belőle pogácsát, töltött pogácsát, megsüthetjük rudaknak, vagy kis kifliknek.
Készíthetünk belőle különféle töltött táskákat, sós vagy édes töltelékkel.

Elsőként sós töltelékkel töltöttem, mert ugye volt még a Vargányából néhány darab,
meg egy adag zsenge spárga is a hűtőben lapult.
(A töltelék receptje külön bejegyzésben:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/06/varganyas-es-spargas-toltelekkel.html )

A tésztát most házi túróval készítettem, de annak kedvéért aki nem jut ilyen könnyen hozzá
és nincs is kedve túrót készíteni*, a közeljövőben elkészítem bolti túróval is.
Azért nem mindegy, mert a házi túró zsírosabb, szaftosabb,
ezzel szemben a bolti zsírtartalma beállított.


Túrós leveles tészta
Alaprecept




Hozzávalók
250 g finomliszt
250 g túró
250 g vaj
1/2 tk só

A lisztet a munkalapra szitáltam, rászórtam a sót, majd a közepébe gödröt formáztam. 
Beleraktam a kis darabkákra  vágott hideg vajat.
A ujjaim hegyével gyors mozdulatokkal tessék-lássék módra összemorzsoltam a vajat a liszttel.
Újra gödröt formáztam a közepébe és belekanalaztam a túrót. 
Tovább dolgoztam az ujjaimmal, mindaddig amíg az egész összeállt. 




Fontos, hogy tényleg határozott, gyors munkát végezzünk, hogy a legkevésbé melegedjen fel.
Folpack fóliába csomagoltam (előtte enyhén meghintettem kevés liszttel) és hűtőbe tettem fél órára.
Fél óra elteltével a tésztát lisztezett felületen 33x23 cm nagyságúra nyújtottam. 
A rövidebb oldalait középre hajtogattam. 


...kinyújtom, majd jobbról behajtom középre, majd balról ráhajtom középen...

 Nem kell törekedni, hogy tészta teljesen eldolgozott legyen.
Újra csomagoltam és újra 30 perc pihenőre a hűtőbe tettem.
Ezt még kétszer megismételtem, tehát összesen 3x hajtogattam.


...3. hajtogatás után...


A hajtogatás szabálya, hogy mindig ugyanúgy hajtogassuk a  tésztát.
Mindig ugyanúgy fektessük magunk elé, ugyanabba az irányba nyújtsuk,
 ugyanabba a sorrendben hajtsuk be. A következőkben is.

Ezt követően formázhatjuk, tölthetjük kedvünk szerint.


Forrás: Sajtlexikon (könyv)

*Egyszerűen elkészíthető édestúró:



..a már sült, töltött tészta sarkát fotóztam...







7 megjegyzés:

  1. A 3. hajtogatás után is megy a hűtőbe? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én beraktam. (bár a könyv nem hangsúlyozza a 3. hajtogatás utáni pihentetést, nekem így logikus)
      :)

      Törlés
  2. Gyönyörű! Szerintem Ági egy zseni!!!Nem kell megköszönni,nem azért írtam,ez igaz!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mellissina!
      A receptet nem én találtam ki, csupán megcsináltam és szerintem annyira jó tészta, öröm megosztani :)
      Te nagyra értékelsz engem, alázattal köszönöm <3
      Ölellek, <3

      Törlés
  3. Csodaszép a megsült tészta, nagyon tetszik:) Sajnos én spórolok a túróval, de ha legközelebb készítek túrót, mindenképpen fogok ilyet készíteni. Már lenne is sok ötletem, mivel és hogyan tölteném:) Köszi a receptet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Trollanyu!
      Remélem sikerül elegendő túrót készítened és ez is belefér.
      Várom a szépségeid :)

      Törlés
  4. Ezt én is ki fogom próbálni, ha lesz időm!:)) Annyira guszta és egyszerű is!

    VálaszTörlés