2013. június 24., hétfő

Rusztikus magos zsömle



A nagy melegre való tekintettel, este sütök, éjjel visszahűl a ház, így nappal a kinti meleghez viszonyítva a benti 25 fok körüli hőmérséklet egészen hűvösnek mondható.
Este is csak egészen egyszerű dolgokat, amiknek nem kell sokáig sülni. Igaz mindennap főzök, de évekkel ezelőtt vettem egy mobil indukciós főzőlapot, így ezzel megoldottam, hogy a főzés szabadban történik.
Többször sütöttem ilyen magos zsömléket, volt hogy joghurttal, volt hogy tejföllel, ami éppen volt.
Több napra megoldott így a péksütemény kérdés, hisz keveset eszünk most kenyérfélét.
Vékonyra szeletelve pirítva tökéletes.
Az őzbarna pirítósban a pirult magocskákat ki ne szeretné (?)




Rusztikus magos zsömlék

Hozzávalók
200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
400 g finomliszt
1,5 tk só
30 g zabpehely (teljes mag)
15 g fekete szezámmag
5 g lenmag
50 g tökmag (az összesen 70 gr mag más is, más megosztásban is lehet)
200 g joghurt (vagy 200 g hígabb tejföl, vagy 150 g sűrű tejföl+50 gr savó)
220 g langyos víz
25 g friss élesztő




A hozzávalókat a folyadékok és élesztő kivételével a keverőtálba raktam (a liszteket szitáltam), 
kezemmel összekevertem és a közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel.
Beleöntöttem a folyadékokat és belemorzsoltam az élesztőt.
Az utóbbiakat összekevertem, úgyhogy némi liszt is kerüljön hozzá a tál széléről (olyan sűrű palacsintatészta szerűre), meghintettem még kevés liszttel (1/2 ek) és hagytam hogy felfusson az élesztő.
Ekkor az egészet összekevertem a keverőgép spiráljával (csukló edzésként lehet fakanállal).
10 perc elteltével újra átkevertem, majd a lisztezett munkapultra borítottam, cipóvá formáltam. 
Letakartam és hagytam, hogy alaposan megkeljen (nem fontos duplájára, olyan 60-70 % nagyobb már jó).
8 darabba vágtam (mint a torát) és egyenként zsömléket formáztam belőle, meghintettem őket liszttel.
Sütőpapíros tepsire sorakoztattam és beraktam a hideg sütőbe.
Amikor duplájára keltek (vagy picivel előbb), a sütőt bekapcsoltam (rájuk, tehát bent voltak és bent maradtak) 200 fokra, az órát beállítottam 20 perce.
Ennyi idő alatt, amíg a sütő felmelegszik, meg pár perc, készre is sültek.
A sütőt elzártam, az ajtót résnyire nyitottam és bent hagytam őket langyosra hűlni.




Megjegyzés
Minden sütő más, másképpen süt, nem lehet egy kalap alá venni  a gáz és villanysütőt.
A fent jelzett sütési idő irányadó, mindenkinek a saját tapasztalatát kell megszerezni. 
Legyen résen, legyen jelen amikor süt (főleg amíg kiismeri a sütőjét). 
A péksütemények, kenyerek akkor jók, amikor az aljukat (gyakorlat után akár a tetejüket :) 
megkopogtatva, kongó hanggal válaszolnak.

A hideg sütőben való sütés indítással (kenyér, péksütemény esetén alkalmazom) kapcsolatban az én jó tapasztalataim, már sokak jó tapasztalata megerősíti, sok visszajelzést kaptam. 
Nem mindegy ebben a melegben (meg egyébként sem), hogy mennyi ideig fűt a sütő.
Bár az én kenyereim, péksüteményeim nem nyernének szépségverseny, számos ponton, pontot sem kapnának a "tökéletes kenyér" versenyben, de minden esetben finomak :)


A képek másnap készültek.







2 megjegyzés:

  1. A meleg miatt elég rég nem sütöttem kenyérféléket, már kívánom is:-)
    Nagyon guszták, szépek lettek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, nálunk már csökkent a meleg, remélem Nálatok is...akkor majd a még több meleg is jól fog esni. Láttam ám a Narancslekváros, kókuszos rózsáidat :)<3

      Törlés